Fem tips om fritidsfordon

5 Tips till dig som vill köpa husbil eller husvagn

Funderar du på att köpa husbil eller husvagn? Här kommer 5 tips på vad du bör tänka på innan du köper fritidsfordon.

1. Vilken planlösning passar min familj?

Det beror helt på vilka behov som finns för just er familj. Listar nedan några tankeställare. Ni kanske föredrar en s.k. Queen säng bak. Denna typ av planlösning är mycket praktisk då sängen är placerad i mitten bak i husbilen vilken ger en fin sovkomfort och har oftast garderober på vardera sida av sängen samt bra rymd. Ni kanske uppskattar komforten i sällskapsrummet då rekommenderar vi sittgruppen face to face, den ger en mycket fin rymd där ljuset är en ständig gäst. Är förvaring viktigt kanske ni ska titta på bilar med dubbelgolv för extra förvaring vilket frigör mycket utrymme och skapar härliga volymer.

2. Vilket värmesystem passar oss som familj, Alde eller Truma?

Fundera på hur pass lång säsong ni vill ha. Är det bara en semester-bil eller kommer den användas året om? Alde är ett starkare alternativ till er som väljer att använda husbilen även på vintern eller använda den som vinterstuga då detta system klarar av 3kw och ger en fin och jämn värme under riktigt kalla vinterdagar. Truman klarar också av kylan bra med sina 2 kw. Man kan med enkelhet åka iväg någon vinterhelg och åka lite skidor utan några svårigheter. Men värmen kan däremot behöva stärkas lite med hjälp av gasol vilket då ger den bättre kraft. 

3. Vilken typ av husbil behöver vi? Halv eller helintegrerat eller kanske en alkov bil?

Halv, helintegrerat eller alkov är ibland den stora frågan för förstagångsköpare och för mer vana personer vet ni svaret på vad ni uppskattar. Helintegrerat är bilen som har stor rymd invändigt och oftast med en säng över förarmiljö och alkov är en bil med också den en säng över förarmiljö dock är den sängen fast och oftast inte uppfällbar. Halvintegrerat är bilen som är smidig att hantera men ändå mycket trevlig att bo i och har ofta en extra säng för två personer över sittgruppen att fälla ner. Det handlar mer om hur ni som familj känner att ni ska använda ert fritidsfordon till och vad ni tycker om.

4. Är motoreffekt och typ av växellåda viktigt?

Det tycker jag att det är. För er som väljer en större och tyngre husbil kan det vara viktigt att ha en starkare motor för både smidighet och bränsleekonomi. Manuell eller automatväxlat handlar mer om vad man tycker om. Automatväxlad bil är mycket mer bekvämt när man åker inne i städer men också när man ligger och kör på landsvägen. Manuellt växlad bil är det billigare alternativet och för dom personer som inte har något emot att växla för hand.

5. Vilken extra utrustning kan vara viktig att ha?

För vissa familjer kan en AC vara skönt att ha så att man kan ha svalt i husbilen varma sommardagar och det är även bra när man har husdjuren med sig. Solceller är mycket bra att ha om man väljer att fricampa någon gång eller fricampar mycket för solcellerna ser till att ni har ström i batterierna. Vill man ha lite extra bekvämlighet och smidighet när man är ute och campar så tycker jag att hydrauliska stödben är ett måste för den som vill ha detta. Detta system gör att du med ett knapptryck enkelt får husbilen i våg och den står stabilt och man behöver alltså inga klossar att köra upp på för att få bilen i våg.

Rulla till toppen